Život u Abu Dabiju

Abu Dabi je jedan od sedam Ujedinjenih Arapskih Emirata. Graniči se sa Katarom, Omanom i Saudijskom Arabijom, a u okviru UAE sa Dubaijem. Glavni grad Abu Dabija je istoimeni Abu Dabi koji je prestonica i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

abu-dabi

Slika/Aleksandra Dimitrijevic

Grad Abu Dabi

Nalazi se na severoistočnom delu Persijskog zaliva. Većina grada smeštena je na ostrvu, dok se neka predgradja nalaze na kopnu. Ostrvo i kopno su spojeni sa nekoliko mostova.

Klima u Abu Dabiju

Abu Dabi ima toplu pustinjsku klimu, pa je veci deo godine izuzetno vruće. Od juna do septembra je najtopliji period godine, te tokom ovih meseci temperature zvanično dostižu do 38 stepeni celzijusa. Iz ličnog iskustva, vam mogu reci da ume da bude i znatno toplije od 40. Ono što je specifično za klimu Abu Dabija, jeste i izuzetno visoka vlažnost vazduha, zbog koje imate osećaj kao da ste u rerni na programu pečenja sa parom. Kiša retko pada, dok se peščane oluje sa maglom povremeno javljaju. U periodu od novembra do marta je hladniji period godine, kada temterature variraju od umereno tople do prohladne. Najhladniji mesec u godini je najcešce januar, dok jul i avgust važe za najtoplije mesece.

Posao u Abu Dabiju

Kvalitet života u AUH u najvecoj meri zavisi od visine vaše plate. Radni dani su od nedelje do četvrtka, dok su petak i subota dani vikenda.
Korporativne, administrativne i menadžerske pozicije, važe za lepo plaćene poslove u Emiratima, ali zahtevaju odgovarajuće obrazovanje, radno iskustvo i nivo znanja engleskog jezika.
Poslovi u uostiteljstvu, sportu i generalno uslugama važe za najtraženije poslove medu Srbima u Emiratima.
Ukoliko želite da radite u avijaciji, Abu Dabi je sedište jedne od najboljih aviokompanija na svetu – Etihad airways. U okviru EY postoji milion radnih pozicija. Od administracije, preko aviomehanike do zemaljskog i kabinskog osoblja.

abu-dabi

Slika/Aleksandra Dimitrijevic

Hrana u Abu Dabiju

Zbog izuzetno tople klime u Emiratima nema puno domaćih namirnica, pa se voće, povrće i meso uvoze sa drugih krajeva sveta. U poredenju sa namirnicama iz naših krajeva, hrana u AUH je prilično skupa i bezukusna. Ako vam GMO paradajz ne paše i želite da osetite pravi ukus voca i povrća možete pazariti organske namirnice, ali morate biti spremni da izdvojite i do 2-3 puta više novca za takav proizvod. Ukoliko ne želite da pojedete celu platu, imajte u vidu da prvobitni šok brzo prode, i da cete se brzo privići da jaja imaju čisto belu ljusku, a krastavac je pristojnog ukusa ako se dobro začini. Naravno, najjeftiniji način ishrane u AUH je Fast-food ishrana. Najnezdravija kao i svuda, ali i najpraktičnija, pošto možete poruciti brzu dostavu npr. Burger king obroka i u 2-3 ujutru.

U muslimanskoj veri svinjetina nije dozvoljena u ishrani, ali u bolje snadbevenim radnjama, možete naći izdvojene delove sa proizovodima od svinjskog mesa i vakumiranu slaninicu. Što se alkohola tiče, on se kupuje u specijalizovanim radnjama, uz ličnu kartu i nema ga u slobodnoj prodaji.

Sheikh Zayed Mosque

Velepna gradjevina nazvana po šejku Zajedu, bivšem predsedniku i osnivaču UAE, koji i sahranjen u njoj.
Ova impozantna džamija može da primi više od 40 000 ljudi, dok je kapacitet glavne dvorane 9000 ljudi. Postoje i dve manje dvorane namenjene isključivo ženama i u njih staje oko 1500 osoba. Mermer, skupoceni tepisi i lusteri od Swarovski kristala zaista ostavljaju bez daha.

Zabava u Abu Dabiju

Zbog specifične klime u AUH, većina zabavnih aktivnosti odvija se u klimatizovanim tržnim centrima. Od super modernih bioskopa sa ogromnim foteljama umesto standardnih bioskopskih sedišta, preko klizanja na ledu, do luna parkova. U tržnim centrima možete naći i mnoštvo restorana, kafića, butika, salona lepote itd. Kao i sva zdanja u AUH i tržni centri su nerealno prostrani, pa se covek ozbiljno napešaci od jednog do drugog krila. Koliko je napolju vruće, toliko je tržnim centrima hladno, pa verovali ili ne savetujem da nosite džemper sa sobom.

abu-dabi

Slika/Aleksandra Dimitrijevic

Ferrari svet u Abu Dabiju

Ferrari centar je jedno od obeležja AUH.
Pravo zadovoljstvo za ljubitelje brzine i prvi brendirani zabavni park ovog tipa. Na meniju su rolekosteri, karting, Ferrari radnje i restorani.
Svakako nezaobilazna stvaka pri poseti AUH.

Zoo vrt u Abu Dabiju

Većina životinja ne podnosi najbolje vioke temperature, pa su koze većinski stanovnici ovog Zoo vrata. Iskreno, mnogo mi je draži ovaj naš beogradski.

Plaže u Abu Dabiju

Mahom su luksuzne i lepo uredjene. Kreveti sa baldahinima, barovi, muzika. Ulaz na plaže je prilično skup, ali u zavisnosti od toga ko vam je poslodavac možete imati i popust. Doduše, cak i sa popustom, cene su prilično visoke, i idu do nekoliko desetina evra. Kao što sam rekla ambijent je prilicno lep ali u toplom delu godine voda je toliko vruća da imate utisak da plivate u supi. Kao što možete da predpostavite, Sunce je prilicno jako, i krema sa visokim zaštitnim faktorom je obavezna.

Kafa sa zlatom

Svakako jedna od atrakcija u AUH jeste Emirates palace gde možete popiti kafu sa zlatom.
Za ovu priliku morate biti izuzetno pristojno obuceni kako biste mogli da udete u hotel, ali i da rezervišete mesto u zavisnosti od turisticke sezone.

abu-dabi

Slika/Aleksandra Dimitrijevic

Nocni život

Skupa igračka, kao i sve u Abu Dabiju. Pogodnost koju možete imati ukoliko ste žensko, je ta da većina klubova i barova jednom nedeljno organizuje Lady's night, gde devojke mogu popiti nekoliko pića za džabe. Pri ulasku u noćne klubove morate pokazati pasoš ili Emirates ID.

Prevoz u Abu Dabiju

Iskrena da budem za 6 meseci života u Abu Dabiju nikada nisam sela u gradski autobus, ali čula sam da postoji. Taxi je svakako najcešce prevozno sredstvo, nije jeftin, ali ga ima na svakom cošku, u bilo koje doba dana i vozila su klimatizovana.
Ukoliko zaustavite taksi u krugu aerodroma koštace vas nešto više, u odnosu na druge delove grada.

Ramazan u Abu Dabiju

Za vreme Ramazana morate poštovati izvesna pravila iako niste muslimanske veroispovesti. Ne smete konzumirati hranu i piće na javnim mestima, u toku dana.
Ne smete žvakati žvaku na javim mestima.
Što se garderobe tiče ramena i kolena moraju biti prekviveni.
Glasna muzika se takode smatra neprikladnom pa klubovi i barovi ne rade za vreme svetog meseca.
Sa zalaskom sunca zabrana konzumiranja hrane i pića prestaje pa je pronalaženje slobodnog mesta u restoranima pravi izazov.


abu-dabi

Slika/Aleksandra Dimitrijevic

Ako me pitate šta mi prvo padne na pamet kada se spomene Abu Dabi - to je kontrast.
Sa jedne strane prašina, znoj i vrućina pustinje, a sa druge raskoš, zlato, klistali i arhitektura iz buducnosti.
Kultura i nacin života u AUH su po mnogo čemu drugaciji od onoga na šta smo mi Evropljani navikli, ali ne možete zapasti u problem ukoliko se ponašate kulturno i u skladu sa zakonom.
Obzirom da UAE zapošljavaju ljude iz celog sveta, neophodno je poštovati ljude svih nacionalnosti i veroispovesti, što ce vam svakako biti uzvraćeno.
Način na koji je osmišljen zakon u Emiratima, za rezultat ima izuzetno nisku stopu kriminala, pa bez ikakve bojazni možete ostaviti novčanik na ležaljci dok plivate, ili šetati noću bez pratnje.

*Zabranjeno preuzimanje teksta bez dozvole.

Početna stranica