Nova godina u Beču

bec

Slika/Milica Stjepanović - Putovanja Iskustva

Nisam vam ja neki ljubitelj dočeka Nove godine. Volim prazničnu atmosveru, okićene izloge i poklone ispod jelke. Volim 1. Januar. Volim što možeš da počneš sve ispočetka. Volim novogodišnje odluke. Volim što jedem sve i svašta pod izgovorom da ću se baciti na dijetu posle praznika. Volim vatromet u ponoć. A sam doček… pa tu nekako uvek ostanem gladna i žedna, što je uračunato u cenu. Obično se smrznem u paradnoj haljini, i već pola sata nakon ponoći mi postane dosadno.

Ako mene pitate, moj idealan način da dočekate Novu godinu je doček u ulozi turiste. Ovu godinu ja sam započela kao turista u Beču. Za slučaj da planirate pakovanje kofera, preneću vam svoje utiske.

Krenuli smo kolima, jer kad je blizu zašto da ne. A i zgodno je imati gepek prilikom prazničnog šopinga.

Šoping u Beču

bec

Slika/Milica Stjepanović - Putovanja Iskustva

Pandorf

Neizostavna stanica na putu ka Beču je svakako Pandorf – veliki outlet centar. Nema čega nema od Dolčea preko Gučija do Luj Vitona. Za vreme prazničnih sniženja popusti idu i do 50%. Ako vam sniženje u Armaniju sa 2000€ na 1000€ ne menja bitno stvari, Adidas patike u pola cene mogu biti vaša ,,cup of tea’’. Naoružajte se strpljenjem ako planirate posetu Pandorfu za vreme novogodišnjih praznika, jer kako vi, tako su i drugi krenuli u juriš ka radnjama, pa možete doći u priliku da tragate za parking mestom 20-ak minuta, ili čekate u redu kako biste kročili u neku radnju. Samo relax.
Na putu ka hotelu ja sam morala svratiti i do mog omiljenog tržnog centra u Beču - SCS. Ovde možete jesti u nekom od restorana. Moj izbor je uvek restoran austrijske kuhinje, gde možete pojesti domaću pileću supicu i praaavu bečku šniclu. Naravno od tolikog presvlačenja i isprobavanja stvari, čekanja na kasi,provlačenja kartice i nošenja kesa mora vas zaboleti glava, pa je moj trik Panadol uštekan u novčaniku i Starbucks kafica, čisto da nas Srbe želja mine. Kada je gepek napunjen poklonima, austrijskim čokoladama i mocart kuglama – pravac hotel.

Hotel u Beču

Harry's Home

Divan! Našli smo ga, rezervisali i platili preko Booking-a 20 dana ranije. Predivna prostrana soba, sa prozorima duž celog zida i pogledom na Dunav. I to čist Dunav, nisam ga odmah prepoznala. Sam hotel se nalazi u sklopu ogrmonog poslovnog centra, tako da su na nižim spratovima radnje, butici, restorani, kao i kuglane, bilijar klubovi i zabava za decu. Oduševila me je činjenica što mogu bukvalno iz sobe da odem na večeru u italijanski restoran, Burger king ili popijem piće, i to bez pune ratne opreme (jakna, šal, kapa, rukavice) jer nema potrebe da napuštate zgradu. A za slučaj da želite da udahnete malo vazduha, dunavski kej se nalazi na 30-ak m od samog centra. Još jedna fenomenalna stavka vezana za ovaj hotel, jeste da se metro stanica nalazi na 20 m od ulaza u centar.

Obilazak Beča

bec

Slika/Milica Stjepanović - Putovanja Iskustva

Moja preporuka je da kupite metro kartu na automatu. Meni je niko nikada nije tražio, ali nisam želela da rizikujem… Možda i njihovi kotrolori izvlače uši ako se švercuješ. Budući da sam ja u Beč stigla par dana pre Nove godine, imala sam priliku da kupim još po koju prnjicu, još po koju kesu slatkiša i patike u pola cene (poslednji broj hvala bogu!), ali ako u Beč stignete 31. decembra, imajte u vidu da radnje, butici i tržni centri neće raditi. Sva sreća pa restorani ne znaju za odmor, tako da možete uživati u austrijskoj, italijanskoj ili moj izbor – turskoj kuhinji. Ulična rasveta i novogodišji ukrasi na ulicama Beča ostavljaju bez daha! I pored niskih temperatura, šetališta vrve od ljudi. Stranci, Bečlije, a u najveću ruku, Srbi- bilo da su lokalci ili turisti. Čak iako ne govorite engleski ili nemački, budite bez brige, srpski vam je sasvim dovoljan. Sam doček Nove godine možete provesti slušajući izvođače na nekom od 10-ak organizovanih stejdžova, pijuckajući kuvanu rakiju, šampanjac ili pivo koje možete kupiti na nekom od štandova u sklopu novogodišnjeg vašara. Naravno, ne smete propustiti bečki delikates – Wurst. Kobasice na roštilju, punjene sirom po želji, servirane u svežoj kifli.

saher

Slika/Milica Stjepanović - Putovanja Iskustva

Ljubitelji Sacher torte mogu uživati u čarima ovog dezerta spremljenog po originalnom receptu iz 1832. godine i to u caffe-u Sacher hotela. Kristalni lusteri, crveni pliš i starinski čajnici vratiće vas u 19. vek.

Muzeji u Beču

Prirodnjački muzej u Beču

prirodnjacki-muzej

Slika/Milica Stjepanović - Putovanja Iskustva

Idealno mesto za kvalitetan utrošak vremena. Cena ulaznice za odraslu osobu iznosi 12 €. Sama zgrada muzeja, počevši od hola, je više nego impozantna. Ukoliko želite da obiđete ceo muzej, pripremite se na ozbiljno pešačenje. Od dela sa izloženim prirodnim materijalima i kamenjem iz celog sveta, preko dela posvećenog svemiru, do segmenta o dinosaurusima. Zatim, možete videti savršeno napravljene voštane figure u delu koji se bavi evolucijom čoveka, pa sve do odeljenja posvećenim majmunima, ribama, gmizavcima, medvedima, pticama, insektima i tako dalje. Možete iznajmiti i audio vodič po ceni od 5€. Na ulasku u muzej nalazi se garderober gde možete ostaviti jakne, a ukoliko se popnete na sprat možete se odmoriti i popiti kafu u veličanstvenom kafeu.

dinosaurus

Muzej tehnike u Beču

Ovaj muzej je naizgled manji od prirodnjačkog muzeja, ali ništa manje zanimljiv. Cena ulaznice po osobi je 14 €, takođe možete ostaviti jaknu u garderobi i predahnuti u kafeu. Moram naglasiti da ukoliko imate decu, obavezno morate posetiti ovaj muzej. Sadržaj – od igle do lokomotive. Na trećem spratu, kao šlag na torti, izloženi su manji avioni, motori, automobili i bicikli.

muzej-tehnike

Dunavski toranj

Dunavski toranj je visok 252 m i predstavlja najvišu građevinu u Austriji. Na 170-om metru tornja nalazi se rotirajući restoran, sa naverovatnim pogledom na ceo grad, dok se sprat niže nalazi terasa – kafe. Do restorana i terase se stže brzim liftom sa providnim plafonom, tako da imate uvid u brzinu penjanja. Ukoliko želite da večerate ili ručate u restoranu, predlažem da na sajtu Donauturma rezervišete sto za željeno vreme. Iako zbog rotacije restoranu u prvi mah možete izgubiti apetit, nakon nekoliko minuta ćete se privići na okretanje. Ulaz u Donauturm se plaća 14,50 €, a ukoliko idete u restoran uz kartu dobijate kupon sa popustom od 3€.

Prater

S obzirom da sam ja mali veseljak koji nikada neće odrasti, moja “must see” lokacija u Beču je Prater. Poznati luna park, gde možete posetiti muzej voštanih figura, voziti se na ogromnoj panorami, preplašiti se u kući strave ili izgubiti glas u vožnji rolekosterom (aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!). Ako vas ovo nije kupilo nastaviću sa nabrajanjem – vrteti se na ringišpilu triput višem od standardnog, visiti na glavačke, ili slobodno padati … verujte mi naći će se ovde nešto za svačiju dušu.

prater

Slika/Milica Stjepanović - Putovanja Iskustva

Nadam se da vam je moje bla bla o Beču dalo ideju za sledeći slobodan vikend, odmor ili praznik. Ono što Vas dodatno mogu posavetovati jeste da koristite pomoć savremene tehnologije, pa tako ne krećite na put bez navigacije, u telefonu instalirajte mapu koja radi bez interneta, a Tripadvisor je najbolji prijatelj svakog turiste. Srećan put!

*Zabranjeno preuzimanje teksta bez dozvole.

Početna stranica