Majorka

Majorka je najveće špansko ostrvo iz Balearskog arhipelaga, a u kombinaciji sa svojim glavnim gradom, Palma de Majorka, neretko je karakrerisana kao dragulj mediterana. Aranžman za letovanje na Majorci smo kupili preko domaće agencije, a uključivao je avionski prevoz i hotelski smeštaj u mestu Can Pastilla.

Avionski prevoz

Čarter let naše nacionalne kompanije je kasnio čitavih 2 sata u odlasku, pa smo na Majorku sleteli tek oko ponoći. Prilikom povratka u Beograd, let je kasnio između 3 i 4 sata, što je poslednji dan letovanja prilično upropastilo. Kako smo od agencijskog vodiča saznali, prosečno vreme kašnjenja naših aviona do i od Majorke je oko 2 sata. Sam let traje oko 2 sata i 40 minuta.

Hotel na Majorci

Hotel El Cid

Slika/Milica Stjepanović - Putovanja Iskustva

Odseli smo u hotelu THB el Cid u mestu Can Pastila. Hotel se nalazi na samoj plaži i ukoliko izaberete sobu sa pogledom na more, svakodnevno ćete uživati u neverovatnom prizoru. Hotel je u kategoriji – adults only, odnosno samo za odrasle. Tipični gosti El Cid-a su stariji Englezi i Nemci, što ga čini izuzetno mirnim. Pored pogleda koji ostavlja bez daha, stavka koja zaslužuje toplu preporuku za ovaj hotel, jeste hrana. Izuzetno kvalitena, raznovrsna i preukusna ponuda u vidu švedskog stola.

Po dolasku u hotel naplaćena nam je ekološka taksa po ceni od oko 60 € za dve osobe.

Samo mesto Can Pastilla je prilično mirno i tiho, može se reći i pomalo dosadno, ali idealno ukoliko vam je potreban odmor. Gužve i noćni život nisu sastavni deo ovog mesta. Ono što žitelji i turisti u Can Pastilji mogu raditi uveče, jeste šetnja pored mora, leškarenja na pesku ili pijuckanje Sangrije u kafićima nadomak šetališta.

Plaže na Majorci

Can Pastilla

Plaže su peskovite i lepe. More je toplo, ali zbog obližnje luke pomalo zaprljano algama i morskom travom.

Iako u Španiji preovlađuje kultura ležanja ispod sopstvenog suncobrana na plaži, mi smo se opredelili za udobne ležaljke ispod prostranih suncobrana. Cena ovog zadovoljstva nas je ostavila u šoku. Naime, dnevni zakup 2 ležaljke i suncobrana iznosi 50 €. Ukoliko pak želite manje udobne ležaljke bez opcije podešavanja naslona i mali sucobran koji praktično ne može ni jednu osobu da drži u hladu, za to ćete morati da izdvojite između 13 i 18 € u zavisnosti od plaže.

Can Pastilla

Slika/Milica Stjepanović - Putovanja Iskustva

Santa Ponsa

U ovom mestu sam letovala pre 10 godina ali sam i ove godine iskoristila priliku da ga posetim. Plaže su prostrane i čiste a najlepši deo je to što se u sklopu njih nalaze borovi ispod kojih možete uživati u debelom hladu. Samo mesto je lepo i znatno življe od pomenute Can Pastilje.

Magaluf

Španci Magaluf nazivaju džunglom, i svakako da postoji razlog za to. Glavni posetioci ovog mesta su mladi Englezi i praktično je sve podređeno njima. Izuzetno lud noćni život, alkohol, noćni klubovi i tipična brza hrana. Samo mesto je lepo uređeno ali svakako ''ukrašeno'' posledicama burnog noćnog života.

S'arenal

Nalazi se pored Can Pastilje ali je energija znatno drugačija. Naime, mlađi Nemci su glavni turisti ovog mesta tako da u sklopu njega možete naći ulice piva - bierstrasse, gde možete osetiti pravu atmosveru oktobar festa.

Playa de Ses Illetes

Ovo je mala plaža u uvali, i što se samog mora tiče, verovatno je jedna od boljih opcija za kupanje. Voda je čista i lepa ali ćete mesto na ležaljkama ili uopšte prostor za spuštanje peškira, naći samo ako dođete rano. Plaža ima svoj restoran, butik i prodavnicu, kao i privatni parking po ceni od 7 €.

Playa Oratorio

Je prilično lepa i čista, poseduje ležaljke, bar na plaži, restoran tuš i toalete.

Oratorio

Slika/Milica Stjepanović - Putovanja Iskustva

Playa de Muro

Je prelepa plaža bez puno gužve ali sa prlično dugačkim plićakom, što je svakako zamerka za većinu plaža na Majorci ukoliko ste ljubitelj plivanja u dubljoj vodi.

* Cena suncobrana (prečnika 2 m) u radnjama sa plažnom opremom je oko 13 €.

Rent a car

Ukoliko želite da obiđete ostrvo svakako preporučujem iznajmljivanje auta. Cena rentiranja najjeftinijeg vozila je oko 40 € po danu, ali ukoliko se odlučite za više dana ostvarujete popust. Primera radi, rentiranje Fiat Pande na 3 dana iznosi 100 €. Ono što morate priložiti u Rent a car agenciji jeste međunarodna dozvola, dokaz da ste položili vozački ispit pre najmanje 3 godine, podaci vašeg hotela i depozit za rezervaciju automobila od 10 €.

Pored automobila, moguće je iznajmiti električnie skutere i električne trotinete, koji su prava atrakcija na ostrvu. Za 15 € po satu, možete se vozati po predviđenim stazama za ovu namenu. Skuteri dostižu brzinu od oko 40 km/h i za njihovo iznajmljivanje neophodno je da posedujete vozačku dozvolu.

Palma de Mallorca

palma de mallorca

Slika/Milica Stjepanović - Putovanja Iskustva

Ukoliko ste se opredelili za korišćenje gradskog prevoza, do Palme možete stići sa nekoliko autobusa u zavisnosti od vaše lokacije. Cena autobuske karte je 1,5 € za jednu vožnju i plaća se vozaču prilikom ulaska u autobus. Bitno je znati da karte ne možete kupiti novčanicama većim od 10 €, pa za ovu priliku pripremite sitan novac.

Sam grad je predivan i tako pust. Naime, radno vreme svih objekata u Palmi je do 8 sati tako da ukoliko se za posetu glavnom gradu ostrva opredelite u večernjim satima, zatećićete prazne ulice i zatvorene radnje. Ipak imaćete u čemu da uživate. Arhitektura objekata, dugo šetalište pored mora i Katedralu u srcu grada ne smete propustiti. Ukoliko pak želite da osetite atmosveru prestonice, predlažem posetu preko dana kada su ulice žive i pune turista. Ukoliko ste željni šopinga možete posetiti neku od El Corte Ingles robnih kuća ali i radnje poznatih brendova duž šetališta i starog grada.

Hrana na Majorci

Ono što morate probati ukoliko letujete na Majorci jeste paelja. Ovo je španski primorski specijalitet pripremljen od pirinča i morskih plodova. Omiljeno piće na ostrvu je Sanrija koja se služi hladna u kombinaciji sa sitno seckanim voćem.

Cuevas del Drach

Preko agencijskog vodiča uplatili smo izlet do Zmajeve pećine po ceni od 110 € za 2 osobe.

Izlet je obuhvatao autobuski prevoz, obilazak Zmajeve pećine u trajanju od 15-ak minuta kao i slušanje mini koncerta klasične muzike u unutrašnosti pećine, što je zaista lepo iskustvo. Nakon toga odvedeni smo u izložbeni proctor Majorica bisera gde je bilo moguće kupiti nakit a zatim na obližnju plažu na jednočasovno kupanje.

Moj topli savet je da pećinu obiđete u sopstvenoj režiji, i da nipošto ne bacate novac na agencijsku ponudu. Zvanična cena ulaznice je 15 € po osobi dok je cena za decu 8 €.

ses illetes

Slika/Milica Stjepanović - Putovanja Iskustva

Majorka je zaista lepo ostvo, ispunjeno borovim šumama, finim belim peskom i palmama. Klima je umereno topla i prijatna a arhitetkura građevina i čistoća ulica na zavidnom nivou. Ono što je zamerka kada je ovo ostrvo u pitanju, jesu paprene cene na svim nivoima što svakako smanjuje broj turista i živost samog ostrva.

*Zabranjeno preuzimanje teksta bez dozvole.

Početna stranica