Praznik u Rimu

Kaže izreka – Svi putevi vode u Rim - i zaista mi je drago što su moji često vodili. Ako bih trebala da izdvojim jedan grad sa mape sveta i kažem da ga obavezno morate posetiti, to bi svakako bio – Večni grad. Mogla bih do prekosutra nabrajati znamenitosti Rima, al’ da ne dužimo priču pomenuću moje omiljene lokacije.

pantenon

Slika/Milica Stjepanović - Putovanja Iskustva

1.Maj u Rimu

Prvobitni plan je bio da prvomajske ćevape na Fruškoj gori zamenimo espressom u Rimu, ali zbog praznične navale nismo uspeli da nađemo slobodno mesto u avionu. Pomerili smo rezervaciju apartmana i avionske karte za 2. maj, i u startu uštedeli 200€… Opala, taman za šoping! Let od Beograda do Rima traje oko 1h i 30 min. Od aerodroma do glavne autobuske stanice došli smo autobusom, a do našeg apartmana metroom.

Obilazak Rima

vatikan

Slika/Milica Stjepanović - Putovanja Iskustva

Vatikan

Od Vatikana smo bili udaljeni 10-ak minuta hodom, pa smo rešli da ga prvog skinemo sa liste za obilak. Vrućina, kilometarski redovi i čekanje na suncu odvratili su nas od te ideje. Vratili smo se drugog dana i to u večenjim satima i na tenane razgledali raskošnu spoljašnjost Vatikana. Rečima vam ne mogu opisati lepotu njegove arhitekture. Prosto ne možete ostati razvnodušni gledajući kipove, kapije, balkone i najsitnije ukrasne detalje. Ukoliko želite da prođete pravi turistički obilazak Vatikana, u toku dana moraćete da sačekate red sa hordama turista iz celog sveta, ili pak uz neku doplatu od – kako sam načula 30 €, uđete preko reda. Nisam probala, pa me nemojte držati za reč. U svakom slučaju million i jedan turistički vodič će vam prići sa ponudama za obilaske pa se u svakom slučaju možete raspitati na licu mesta.

rim

Slika/Milica Stjepanović - Putovanja Iskustva

Koloseum

Simbol Rima, najveći amfiteatar ikada izgrađen. Deo istorije pred vašim očima, jedno od 7 svetskih čuda novog sveta. Nezaobilazna lokacija, bez sumnje. Prošetajte se oko njega, sedite na travu, kamen ili zidić i posmatrajte neko vreme njegovu veličanstvenost. Fotkajte do besvesti. Ukoliko budete u prilici obiđite Koloseum i u večernjim satima. Noćna rasveta ostaviće vas bez daha.

Pantenon

Hram svih bogova. Velelepna građevina, izuzetno očuvana. Najinteresantnija stvar vezana za Pantenon jeste njegova kupola, na kojoj se nalazi kružni otvor - oko Pantenona. Samo zamislite zrake sunca koji prodiru kroz otvor kupole i odbijaju se od mermerne podove. Kada je reč o neverovatnoj lepoti unutrašnjosti hrama, imaćete utisak da ste zalutali u udžbenik iz istorije arhitekture.

Fontana Di Trevi

Beli kamen, naizgled tirkizna voda u fontani, skulpture i način na koji se sunčevi zraci odbijaju od njih… Ovo je nešto najlepše što vaše oči mogu videti! Znam da mislite – Sunce k’o Sunce, ali verujte mi da ne pominjem to radi poetičnosti. Morate doživeti lično ovu divotu kako biste shvatili moj romantični doživljaj sunčevih zraka. Kupite đelato, sedite i uživajte u prizoru. Na kraju, zamislite želju i bacite novčić u fontanu… Kažu da se ostvaruje, pa nije na odmet pokušati.

koloseum

Slika/Milica Stjepanović - Putovanja Iskustva

Rimski forum

Prošetajte, uslikajte, udahnite deo istorije. Istražite istorijski značaj foruma i onda se uistinu divite onome što stoji pred vama.

Španske stepenice

Ove stepenice spajaju Španski trg i crkvu Trinità dei Monti. Poznate su po svom jedinstvenom dizajnu, a najlepše su u proleće kada su prekrivene bujnim cvećem. Turisti naviše vole da sede na njima.
Svakako da se na vašem spisku za obilazak mogu naći i Bazilika Svetog Petra, Trg Navona, Kastel Sv. Anđelo, ali kao što rekoh, nabrajanju znamenitosti Rima nema kraja. Moj savet je da pre samog putovanja napravite plan puta, i u skladu sa vremenom koje imate na raspolaganju odlučite koje ćete lokacije posetiti.

rim

Slika/Milica Stjepanović - Putovanja Iskustva

Italijanska kuhinja

Ljuuuuudi moji! Slede saveti za sve moje sladokusce….
Apsolutno morate probati bruskete. Zapečeni domaći hleb sa belim lukom i maslinovim uljem. Mogu biti filovani sitno seckanim paradajzom i bosiljkom. Savršena kombinacija sa mocarelom i pršutom.
Sveža domaća pasta- Primetićete da je na nekim restoranima istaknuto da pastu prave sami, te da je sveže spremljena. Ohrabrujem Vas da je probate. Za sve nas koji smo navikli na industrijsku pastu domaća je pravo tetošenje čula ukusa.
Tiramisu- najpoznatiji italijanski kolač, i zasigurno da ga nigde ne prave bolje nego kod kuće.
Djelato- italijanski sladoled, nadaleko poznat. Milioni ukusa, boja i dekoracija. Greota je ne probati bar desetak! Svaki put izaberite drugačiji, pa se odlučite za dobitnu kombinaciju.
I na kraju moj favorit - Ravioli od domaćeg testa, punjeni kozijim sirom, preliveni sosom od paradajza i svežeg bosiljka… Zvuči dobro?

Šoping u Rimu

Ako ubodete vreme prazničnih ili sezonskih popusta, postoji mogućnost da ćete se vratiti sa duplo više stvari nego što ste poneli. A ako pak odete u neki od outlet-a na periferiji Rima, postoji mogućnost da ćete morati da kupite i dodatni kofer … Omakne se čoveku kad naleti na popuste, a kamoli ženi! Naravno tu su i ulice sa ekskluzivnim radnjama, gde možete naći sve vodeće svetske brendove. Iako ovi komadi nisu baš za svačiji džep, lepo je malo pariti oči i razgledati najnovije kolekcije, pravo sa modnih pista.


Ima li nečeg u tom Rimu da ne valja?!

Možda su neki od vas pomislili čitajući ovo- Ma jeste,sve je divno, sjajno i fascinantno. Ali zaista je tako. Ako ste osoba koja ume da uživa u životu, zaljubićete se u večni grad, baš kao i ja.
Ali evo i nekih mana da zadovoljjim i one nepoverljive.
Ooooogromna gužva je svuda. Imate utisak da su se svi turisti sveta sjatili u Rim. Ulični prodavci selfi štapova!!! Poželećete možda da nekoga udarite istim tim selfi štapom, koji vam gura u oči dok šetate, po sred čela… Ali nemojte to raditi, ignorišite ih.
Aerodrom -u skladu sa gužvom u gradu, na aeorodomu vlada totalna ludnica. Ukoliko putujete avionom u sopstvenoj režiji oooobavezno u povratku kući dođite minimum 2 sata ranije kako ne biste, ne daj bože, propustili let.


I za kraj par korisnih saveta...

  • Koritite pogodnosti metroa. Kupite višednevnu kartu na automatu metro stanice i vozajte se u nedogled.
  • Šetajte što više možete, koristite offline mapu na vašem telefonu i obiđite možda i neke ne tako poznate lokacije.
  • Česmuša je ok. Gradska voda u Rimu je potpuno ispravna za piće.
  • Ukoliko nemate doručak u hotelu, odsedate u apartmanu i slično, moram vam nešto predložiti. Kupite u bilo kom marketu svež somun, baby mocarelu i vakumiranu pršutu…. Nema lepšeg doručka na svetu.
  • Popijte espresso ili kapućino u bašti nekog kafea. Que bello!
  • Obratite pažnju na cene u menijima, izložene ispred restorana. Može se desiti da se neprijatno iznenadite prilikom plaćanja, ukoliko ste seli u restoran u blizini nekih turističkih atrakcija.

Veni, Vidi i vratih se kući.

*Zabranjeno preuzimanje teksta bez dozvole.

Početna stranica