Kako da postanem stjuardesa?

catch-me-if-you-can

Scena iz filma ˝Catch me if you can˝

Zanimanje stjuardese/stjuarda je veoma ozbiljno i naporno, ali u isti mah izuzetno uzbudljivo i lepo. Ukoliko ste rešili da konkurišete za ovaj posao dajem vam opširne savete kako da isti i dobijete. U daljem tekstu daću vam primer assessment day-a na osnovu ličnog iskustva i iskustava mojih bivših koleginica. Iako se više ne bavim ovim poslom, biće mi drago ukoliko mogu nekome od vas da pomognem da dobije svoj dream job.

Assessment day

Prijavljivanje na konkurs

Uslov za konkurisanje je da imate minimum 21 godinu i završenu srednju školu.

Možete se prijaviti na sajtu kompanije za koju želite da konkurišete. Ukoliko vaša prijava zadovoljava kriterijume poslodavca, bićete pozvani na prvi sledeći intervju koji se održava u vašoj zemlji.

Možete se odazvati na konkurs. Pratite na društvenim mrežama kompanije za koje ste zaiteresovani. Kompanije obično objavljuju konkurs najavljuju kada će u kojoj zemlji biti održan intervju. Nakon prijave, bićete pozvani na intervju, ukoliko zadovoljavate kriterijume.

Open day predstavlja priliku da se u najboljem izdanju predstavite poslodavcu, kratko proćaskate i ostavite CV. Ukoliko se regruterima svidite, bićete pozvani na zvaničan intervju. Obaveštenja o održavanju Open day- a možete videti na sajtu kompanije ili na društvenim mrežama iste.

Popunjavanje prijave

Prijava mora biti popunjena krajnje profesionalno. Svi formulari, vaš CV i preporuke moraju biti napisani na engleskom jeziku. Obratite pažnju da sve bude napisano tačno i gramatički ispravno. Neka fotografije koje prilažete uz prijavu budu profesionalne i kulturne. Šta više, preporučujem vam da to budu profi slike, u biznis garderodi, koje će vam svakako biti potrebne ukoliko vas pozovu na intervju.

Intervju

Na intervju ćete biti pozvani putem mail-a, i u njemu ćete naći sve podatke vezane za dokumentaciju koju je potrebno da ponesete sa sobom, datum i mesto održavanja i vreme početka. Ukoliko se regruterima svidite, najverovatnije ćete ostati na intervjuu ceo dan, pa vam preporučujem da ponesete sendvič i vodu.

Budući da je ovo veoma popularno zanimanje za devojke i momke iz naše zemlje, broj kandidata na assessment day-u može da ide i do 1000, a kroz nekoliko krugova selekcije, biva izdvojeno najčešće 20-ak kandidata koji dobiju ponudu za posao.

Stajling

flight-girls

Scena iz filma ˝Flight girls˝

Frizura

Kosa mora biti uredna i čista. Ukoliko imate dugu kosu možete napraviti pundju, vezati rep ili isplesti riblju kost. Ukoliko imate kratku kosu ne morate je kačiti šnalama, prosto neka izgleda čisto i uredno. Svakako, kosa mora biti sklonjena sa lica.

Šminka

Nemojte preterivati sa jakom noćnom ili scenskom šminkom. Umereno našminkane oči i naglašene usne crvenim, ljubičastim ili bordo karminom su dobitna kombinacija. Naravno ponesite šminku sa sobom kako biste mogli da je osvežite u toku dana.

Nokti

Nikako napadni, šareni i preterano dugački nokti. Bitno je da vam ruke, zanoktice i nokti budu uredni. Predlažem da se odlučite za neutralni lak, bledo roze, providan ili mlečno beli. Nemojte zaboraviti na ovu stavku jer ćete biti zamoljeni da pokažete ruke.

Garderoba

Preporuka je da vaš autfit bude biznis odelo. Tačnije možete obući tamnu suknju ili poslovne pantalone, ne previše uske ili "kežual". Čistu i ispeglanu belu košulju i taman sako. Ukoliko se odlučite za suknju, neka ona bude do kolena a ispod nje morate imati najlon čarape u boji kože. Cipele neka budu tamne i na štiklu, preporučujem da štikla bude mala, verujte mi, lakše ćete preživeti dan.

Nakit

Neka vaš nakit bude neupadljiv i sa ukusom odabran. Male miđuše i sat su za mene idealna količina nakita. Vrlo je vazno da imate sat, i zaista ga koristite. U avijaciji morate biti svesni vremena kojim raspolažete, pa će regruteri ceniti ukoliko ispoštujete vreme koje su vam odredili za rešavanje nekog zadatka.

Tetovaže i pirsinzi

Ne smete imati tetovaže na delovima tela koji su vidljivi u uniformi – šake, podlaktice, potkolenice, lice i vrat. Devojke mogu imati po jednu rupu probušenu na ušima, dok muškarci ne smeju imati ni jednu. Drugi pirsinzi na licu, pa ni na jeziku, nisu dopušteni.

Fiksna proteza

Devojke i momci koji imaju fiksnu protezu, na žalost ne mogu raditi ovaj posao.

Stajling za momke

Kosa-čista i uredno ošišana.
Brada i brkovi – sveže obrijani.
Nokti- uredno isečeni i negovane zanoktice.
Garderoba- bela košulja, tamno odelo, tamne cipele.
Nakit- ručni sat.
Bez tetovaža i pirsinga na vidljivim delovima tela.

Selekcije

Assesment day se obično sastoji iz nekoliko krugova, gde se broj učesnika postepeno smanjuje. Svakako da postoje varijacije ovog procesa u zavisnosti od kompanije, ali su suštinski vrlo slični. Naravno, za ceo proces je neophodno da tečno govorite engleski.

avion

Photo credit/Vincent Versluis

Prvi krug selekcije

Čim pristupite sali gde se assessment day održava bićete zamoljeni da se izujete i dotaknete pristima ruke označeno mesto na zidu visine 212 cm. Dozvoljeno je da se za ovaj test popnete na prste, ali morate biti bosi. Ukoliko niste u mogućnosti da ispunite ovaj zadatak na žalost ne možete proći u sledeći krug.

Drugi krug selekcije

U ovom krugu imaćete nekoliko minuta da predate svoj CV i ostalu dokumentaciju, predstavite se i odgovorite možda na neko pitanje regrutera. Bitno je da budete samouvereni, nasmejani i pričate što razgovetnije. Ukoliko ostavite dobar utisak, bićete pozvani u sledeći krug.

Treći krug selekcije

U ovom krugu radićete test engleskog. Test se sastoji od 20-ak pitanja. Nekoliko pitanja na zaokruživanje, nekoliko pitanja koja zahtevaju da se ubaci reč koja nedostaje i nekoliko pitanja na koja treba da date odgovor u par rečenica. Da li je test težak? Težina svakako zavisi od vašeg nivoa znanja, ali ukoliko ste sposobni da vodite tečnu konverzaciju , nećete imati problem da rešite test. Nemojte se sekirati ukoliko napravite neku pravopisnu grešku, ili na neko pitanje ne odgovorite. Nije neophodno da test bude savršeno rešen da biste prošli u sledeći krug. Ukoliko budete uhvaćeni u prepisivanju, bićete udaljeni sa assessment day-a.

Četvrti krug selekcije

U ovom krugu ćete dobiti zadatak da proćaskate sa osobama koje sede pored vas, i raspitate se o njihovom obrazovanju, poslu i slično. Nakon nekoliko minuta, izaći ćete pred sve prisutne i kroz par rečenica predstaviti jednu od osoba. Potrebno je da budete samouvereni i nasmejani. Obratite pažnju da rečenice izgovarate razgovetno i tečno. Nema potrebe da dužite priču. Nekoliko podataka i osmeh na kraju, su sasvim dovoljni.

Peti krug selekcije

U ovom krugu ćete biti podeljeni u nekoliko manjih grupa. Svaka grupa će dobiti na papiru ispisan imaginarni problem sa gostom u avionu, neku zamisljenu situaciju, koju treba rešiti. Potrebno je da jedna osoba iz grupe pročita situaciju, a zatim da svi zajedno prodiskutujete o načinu na koji je najbolje rešiti problem. Sva konverzacija među učesnicima u zadatku je isključivo na engleskom jeziku. Sve vreme trajanja zadatka, jedan od regrutera sedi za vašim stolom i zapisuje utiske o vama. Ono što je bitno da znate, jeste da je potrebno da se pokažete kao timski igrač. Budite aktivni učesnik u rešavanju problema, ali nemojte ugušiti grupu preteranim isticanjem. Takođe, ukoliko se držite po strani, ostavićete utisak da ste osoba koja nema inicijativu da reši problem, što svakako nije ono što se u avijaciji očekuje. Moj savet je da se otarasite treme i držite zlatne sredine. Nakon vašeg internog dogovora, predstavićete zajednički regruteru vaše rešenje datog problema.

Šesti krug selekcije

Ukoliko ste se dobro pokazali na grupnom zadatku, bićete pozvani u finalni krug. Ovaj krug podrazumeva razgovor 1 : 1 sa regruterom. Razgovor obično traje 10-ak minuta. Tokom njega ćete biti ispitani o podacima koje ste naveli u vašem CV-ju. Pitaće vas o vašim hobijima, iskustvima, obrazovanju, interesovanjima i razlogu konkurisanja. Za vreme vašeg ćaskanja sa jednim regruterom, drugi će sedeti pored vas i zapisivati beleške o vašim odgovorima. Nemojte da vas ovo omete, što manje treme budete imali, to ćete sigurnije izgledati. Nakon završenog razgovora assessment day je gotov, a od prvobitnih 1000 kandidata ostaće 20-30 ljudi.

stjuardesa

Oko nedelju dana je potrebno da sačekate na rezultate vašeg intervjua. Putem mail-a ćete dobiti obaveštenje o uspešnosti u finalnom krugu. Ukoliko ste se dobro pokazali na intervjuu bićete zamoljeni da dostavite izvesnu dokumentaciju u određenom roku. Nakon toga biće vam ponuđen posao.
Good luck and safe flight!

*Zabranjeno preuzimanje teksta bez dozvole.

Početna stranica