Nasmejani Tajland

Autor priče: Đina Stanojević

Januar 2019. Krenuli smo put Thailanda sa presedanjem u Abu Dhabi-u, muž, ja i ćerkica od skoro dve godine. Zima je bila kao na razglednici, sneg svuda oko nas, a mi smo se upravo spremali za egzotične krajeve na drugom kraju sveta. Ovo je bilo dugo planirano i očekivano putovanje, ali i prvo veliko porodično putovanje. Ti žmarci u stomaku i osećaj neopisive sreće kad pojurite sa koferima ka aerodromu dokaz su da nema ništa lepše od otkrivanja novih mesta i predela.

thailand

Slika/Đina Stanojević

Kad smo sleteli u Bangkok, prvi šok je bila klima, talas vrućine nas je ošamutio i još uvek nismo bili svesni da smo na drugom kontinentu. Preumorni od dugih letova, taj dan smo prespavali. Nikad udobniji krevet i mekši jastuk nisam osetila. Tajlandjani su vrlo friendly i zaista su nasmejani kao što se priča za njih. Hoće da pomognu, ali slabo barataju engleskim. Ako koristite taxi u Bangkoku, moj savet je nemojte se cenkati za vožnju jer će taxisti pokušati da vas nasamare i uzmu više para, što je nekako uobičajeno kad ste turista u nepoznatom gradu. Kad se vozite regularnom tarifom, platićete mnogo manje jer je sat vremena vožnje oko 3-4€ bukvalno. Spremite se za duge vožnje jer su svuda zastoji i velike gužve. Postoji i opcija takozvanog tuk tuk-a (tradicionalna vožnja kroz grad sa otvorenim kolicima na 3 točka). Sjajno i uzbudljivo, ali preskupo jer ne postoji taksimetar već voze po dogovoru za cenu koju ugovorite u startu i obično na kraće destinacije samo.

Thailand

Slika/Đina Stanojević

Hramovi su must see u Bangkoku i glavne turističke, ali i istorijske i kulturne atrakcije. Nešto što nas je potpuno oduševilo je Grand Palace, Wat Arun i Wat Pho. To šarenilo boja i te statue svuda oko nas navele su me da se osećam kao Alisa u zemlji čuda. I zaista je bilo magično. Bangkok je grad kontrasta, pa tako sa jedne strane imate stare zgrade, sa druge hramove, a tu su i poslovne savremene zgrade. Restorani, kafići, pijace na otvorenom, kineske prodavnice, masaže, Kfc, Mek i sve sto vam treba naći ćete ovde. A ako želite najbolju masažu u životu, preporučujem masažu stopala jer je njima to zanat. Način na koji vam masiraju stopala je vrsta umetnosti, neopisivo i izuzetno prijatno (bez golicanja). Njihova tradicionalna thai masaža je malo grublja u smislu da vam iskrckaju sve kosti, ali posle toga bićete kao novi!

Thailand

Slika/Đina Stanojević

Iz Bangkoka smo nastavili put za Phuket, tajlandsko ostrvo. Bukirali smo sa Thai Smile, njihovom low cost avio kompanijom i usluga je bila vrhunska. Za sat vremena leta dobijete obrok i piće i besplatnih 23kg prtljaga u okviru karte, bez dodatnih troškova. A karta za nas troje bila je 80€ za jedan pravac. Phuket nas nije posebno šarmirao jer je kao Budva leti, sa gomilom turista i noćnim klubovima. Plaže su peščane i duge, ali boja mora je daleko od tirkizne boje koju gledate na reklamama. Rekla bih čak da je boja vode kao naša Ada, ali je zato pesak jako sitan, boje žutog šecera. Naravno, postoje lepše plaže koje su udaljenije u odnosu na gradske. Nama se dopala Karmen i Paradise beach. Za ljubitelje noćnog života, tu je ulica Patong beach i tu mozete videti tranvestite, prostitutke, polugole plesačice i svakakve vrste zabava ako želite iskustiti i taj deo priče. I na kraju, pitate se kako smo sve uspeli sa malim detetom da obidjemo? Dobra organizacija je ključ uspeha, malo više tolerancije i tu smo. Ponosna sam na naše putovanje i jedva čekam sledeće pustolovine...

*Zabranjeno preuzimanje teksta bez dozvole.

Početna stranica